Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Αναφορά στον χάρτη του Piri Reis


 Σε ηλικία 12-13 ετών ( σαν πρόσκοπος τότε ) μου δόθηκε η ευκαιρία να φτιάξω μαζί με την ομάδα μου , τοπογραφικό χάρτη , με μόνα μέσα χαρτί  μιλιμετρέ πυξίδα και μετρητική ταινία .
θυμάμαι το συναίσθημα !!!  που ένιωσα τότε , όταν επιτέλους ολοκλήρωσα αυτόν τον τοπογραφικό χάρτη που αναπαριστούσε μια περιοχή υπό κλίμακα η οποία ήταν όλο και όλο 3km x 3km .
Μια εργασία αρκετά δύσκολη παρόλο που ο χάρτης που δημιουργήθηκε  αναπαριστούσε υπό  κλίμακα , σταθερά σημεία επί εδάφους και δεν υπήρχε υγρό στοιχείο (θάλασσα – λίμνη ) * και όπως προέγραψα τα εφόδια ήταν μόνο πυξίδα ,μετρητική ταινία ,χαρτί μιλιμετρέ και όχι κάποιος απλός χωροβάτης ή σύγχρονος με ενσωματωμένο  GPS !!!. 
Από τότε , όταν για κάποιον λόγο κάποιος χάρτης έπεφτε στα χέρια μου , κυριολεκτικά ξεψαχνιζόταν  ώστε να δω τις λεπτομέρειες που αναγράφονταν για την κατασκευή του . πχ κλίμακα , τεχνική  , προσανατολισμός , υψομετρικά κ.τ.λ.π .
Η δυνατότητα αποτύπωσης σε κλίμακα στο χαρτί κάποιας περιοχής όπως και η δυνατότητα να μπορώ να διαβάσω (ή να κόβω αζιμούθιο )την πυξίδα  , μου φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη και στην στρατιωτική μου υποχρέωση καθιστώντας με σήμερα ,να έχω μια έστω και μικρή εμπειρία ή αλλιώς την γνώση ώστε να έχω άποψη πάνω στο θέμα χάρτης  , στο οποίο αναφέρεται και η σημερινή μου ανάρτηση .

Χάρτης !!! ;;; . Όμως τι Χάρτης !!!. Ποιος χάρτης ;;;; .

Ο χάρτης του Piri Reis .

Δηλαδή ο χάρτης που έφτιαξε (αποτύπωσε –αντέγραψε πάνω σε δέρμα γαζέλας ) ο Piri  Reis.
O χάρτης ανακαλύφθηκε το 1929 από μια ομάδα ιστορικών στη βιβλιοθήκη του Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη . Βάση ερευνών ο σχεδιασμός αποδίδεται στον ναύαρχο του οθωμανικού στόλου Piri Reis το 1513 .
O Piri Reis είχε  πάθος με την χαρτογραφία και το αξίωμα του , του επέτρεπε !! την πρόσβαση στα αρχεία των βιβλιοθηκών της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας . Οι καταγεγραμμένες σημειώσεις πάνω στον χάρτη ,γραμμένες από τον ίδιο , αναφέρουν ότι για την κατασκευή του χρησιμοποίησε στοιχεία από τουλάχιστον 20 παλαιότερους χάρτες , παλαιοτέρων του 4ου αιώνα προ Χριστού ,επισημαίνοντας ότι και ο μέγας Αλέξανδρος  χρησιμοποίησε αυτούς τους χάρτες .
Αληθινά πολύ περίεργο αυτό δεν νομίζεται ;; και από εδώ ξεκινούν τα ερωτήματα τα πώς και τα γιατί !!!.
Ας υποθέσουμε ότι πριν την εποχή του μεγάλου Αλεξάνδρου !! είχε ανακαλυφθεί η πυξίδα (αρχαίες αναφορές κάνουν λόγο ότι στην ναυσιπλοΐα υπήρχε ένα βοήθημα πρόγονος της πυξίδας που ονομαζόταν μαγικό βέλος και έδειχνε τον βορρά ) και ότι υπήρχαν μετρητικές ταινίες (σχοινιά με κόμπους ),και έτσι μπορούσαν να κατασκευαστούν χάρτες . Υπήρχαν βέβαια χάρτες που ονομάζονταν πορτολάνοι και που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί πριν αλλά και κατά τον μεσαίωνα ,αλλά σε αυτούς επί το πλείστον  υπήρχαν καταγεγραμμένοι θαλάσσιοι οδοί και λιμάνια με μορφή σημειώσεων και αναπαραστάσεων  π.χ (ταξιδεύοντας με τον Ήλιο αριστερά εμπρός μας με νότιο ανατολική κατεύθυνση , σε πέντε ημέρες με πλήρη άνοιγμα των πανιών θα φανεί στον ορίζοντα όγκος – βουνό –νησί   που μοιάζει από μακριά σαν κεφάλι αλόγου ) ή μήπως όχι !!!

Πως γίνεται και  ο πορτολάνος του Dulcert του 1339 απεικονίζει το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της Ευρώπης -της μεσογείου –της βόρειου Αφρικής και της μαύρης θάλασσας με απόκλιση μισής μοίρας !! όταν η επινόηση του οργάνου για την εύρεση του γεωγραφικού μήκους και πλάτους καταχωρείτε το 1761 ;;
 Πως μπορεί ο πορτολάνος του Zeno του 1380 να απεικονίζει την Γροιλανδία με τρομερή λεπτομέρεια .
Ο Oronteus Fineus στον πορτολάνο του το 1532 απεικονίζει την Ανταρκτική χωρίς το στρώμα πάγου !!!  
Ο Κολόμβος είχε στην κατοχή του τέτοιο πορτολάνο όταν ταξίδεψε προς την Νέα Γή

Συμπερασματικά λοιπόν οι πορτολάνοι  που αντέγραψε ο Piri Reis είχαν  ακριβή στοιχεία !!! και λεπτομερή στοιχεία  ,νησιωτικής ηπείρου  πριν αυτή καλυφθεί με πάγο ;;; .

Τι,,, πως είπατε ;;;;

Ο λόγος γίνεται για την Ανταρκτική .

Πως γίνεται να έχουν αποτυπωθεί λεπτομέρειες , εξαιρετικής ακρίβειας της καλυμμένης από πάγο σήμερα ,  ακτογραμμής της , 300 χρόνια !! πριν την επίσημη ανακάλυψη της !!!  .  
Τα επίσημα γεωλογικά δεδομένα αναφέρουν πως οι ακτές της ηπείρου αυτής δεν ήταν καλυμμένες  με  πάγο  πριν , τουλάχιστον 6000 χρόνια !!!

Το ερώτημα αυτό ετέθει στο γραφείο υδρογραφικών μελετών του ναυτικού των ΗΠΑ όταν το 1953 Τούρκος αξιωματικός έστειλε τον χάρτη του Piri Reis .

Το υδρογραφικό γραφείο των ΗΠΑ  χρησιμοποιώντας  ένα πλέγμα συντεταγμένων τοποθετώντας το επάνω στον χάρτη έμεινε έκπληκτο για την ακριβή λεπτομέρεια του χάρτη και ,,απάντησε ,, ¨Είναι αδύνατη η αποτύπωση τέτοιων στοιχείων επί χάρτου και ειδικά τον 14Ο αιώνα ,  χωρίς την διαδικασία εναέριας χαρτογράφησης του 20ΟΥ αιώνα , αλλά και την γνώση σφαιροειδούς τριγωνομετρίας της καμπυλότητας της γης του 18ΟΥ αιώνα που επινοήθηκε το όργανο μέτρησης του γεωγραφικού μήκους και πλάτους , επιβεβαιώνοντας ότι βάση των ευρημάτων της αποστολής στην ανταρκτική το 1949 η ακτογραμμή της καλύφθηκε από πάγο περίπου το 4000 π.χ  .Το υδρογραφικό γραφείο χρησιμοποίησε  δε ,τον χάρτη για να διορθώσει !!! κάποια λάθη στους σύγχρονους χάρτες .

Συμπέρασμα :

Ο χάρτης του Piri Reis δεν θα έπρεπε να υπάρχει .

Μήπως τελικά ο Ναύαρχος θανατώθηκε από τον Σουλτάνο γιατί φανέρωσε αυτόν τον χάρτη ;;; .


Τα ευκόλως εννοούμενα , παραλείπονται έλεγαν οι παλιοί και τα συμπεράσματα σε αυτή την ανάρτηση μου , δικά σας .

Χρήστος
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: