Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Υπήρχαν στην αρχαιότητα μηχανήματα επεξεργασίας της πέτρας ??




Η δυνατότητα επεξεργασίας της πέτρας του ασβεστόλιθου αλλά και του γρανίτη κατά την αρχαιότητα , είναι ένα θέμα που πάντοτε στριφογύριζε μέσα στο μυαλό μου .
Η διαρκής ερώτηση που έκανα στον εαυτό μου ήταν και είναι : πως μπορούσαν οι άνθρωποι πριν τουλάχιστον 4000 χιλιάδες χρόνια να επεξεργάζονται , να κόβουν την πέτρα ,το μάρμαρο αλλά και τον γρανίτη !!! σε όγκους πολλών τόνων  , να ανασηκώνουν ??!! να μετακινούν ??!!  και να κτίζουν με αυτά  τέλεια οικοδομήματα βάρους πολλών τόνων ( γρήγορο παράδειγμα οι πυραμίδες ).
Εξηγήσεις ή αλλιώς θεωρίες και εικασίες πολλές ,, ακόμα και από τους ( ειδικούς ).
 Έτσι και εγώ θα σας παραθέσω μια θεωρία η μια εικασία (όπως θέλετε πάρτε το )  που σαν τεχνολόγος  εδώ και αρκετό καιρό επεξεργάζομαι  . 
Για να γίνω ποιο κατανοητός  θα αρχίσω με την παρουσίαση  μονόλιθων- ογκολίθων, όχι αυτών που βρίσκονται διασκορπισμένοι ανά τον κόσμο  και που έχουν τραχιά επιφάνεια ,(σε αυτούς θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτηση ) αλλά των Τέλεια επεξεργασμένων  με πυραμοειδή  κατάληξη , των ονομαζόμενων οβελίσκων . 
Αυτών που αναπαριστούν την ακτίνα του Ήλιου  ή αλλιώς την δύναμη , την κυριαρχία (τι αλήθεια είναι ποιο δυνατό από τον ζωοδότη- φωτοδότη Ήλιο ) .
Τέτοιοι κοσμούν διάφορα σημεία και πόλεις του πλανήτη μας .
Δεν κάνω μνεία για τους σύγχρονους που έχουν βασικά κτισθεί με οπλισμένο σκυρόδεμα και έχουν επενδυθεί με πέτρα ,όπως αυτόν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ  , αλλά για αυτούς που ήταν εξ ολοκλήρου από μονοκόμματη πέτρα ή γρανίτη !!! .
Οι περισσότεροι από αυτούς πιθανότατα βρέθηκαν ???!!! σε ημιτελή και σε τελική κατάσταση και μεταφέρθηκαν με τρομερή προσπάθεια λόγω του βάρους τους ( σαν δώρα !!!! ) πολλούς αιώνες !! μετά την κατασκευή τους , σε πρωτεύουσες κρατών ή καλύτερα αυτοκρατοριών .( παραδείγματα  Ρώμη –Κωνσταντινούπολη –Παρίσι –Νέα Υόρκη ) .


Προσπαθώντας να κρατήσω μικρή , αυτήν την ανάρτηση μου , σχεδίασα μερικούς από αυτούς ώστε να δείτε , το ύψος και το βάρος τους συγκριτικά  .
Εσείς μπορείτε κάνοντας  μια γρήγορη ερεύνα στον ιστό να βρείτε την ιστορία του καθενός οβελίσκου μεμονωμένα .
Εκεί όμως που θα επεκταθώ και με φωτογραφίες είναι σε αυτόν που έχει βρεθεί στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο ΑSWAN σε ημιτελή κατάσταση και είναι αυτός που από τα ίχνη που βρίσκονται πάνω του και περιμετρικά , μας δείχνει (τουλάχιστον σε εμένα ) τον τρόπο επεξεργασίας του .
Και αυτός δεν είναι με σφυρί και καλέμι (τότε είχαν χάλκινα ??)

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ημιτελή οβελίσκο μήκους 42 μέτρων  και εκτιμώμενο  βάρος  στους 1066 τόνους .
Οι ειδικοί αναφέρουν πως η επεξεργασία και η προσπάθεια αποκοπής από τον βράχο δεν επετεύχθη  διότι ο μονόλιθος ράγισε και γι αυτόν τον λόγο η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε .
Επίσης αναφέρουν ότι αυτός  ,, μάλλον !!! κατασκευάστηκε επί βασιλείας της βασίλισσας   Hatshepsut που βασίλεψε στα μέσα του 15ου αιώνα .
Και ότι το κόψιμο και η επεξεργασία του βράχου που είναι  ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΓΡΑΝΙΤΗΣ ??!!  γινόταν με τα χέρια !!!!!.
Δηλαδή οι εργάτες κρατώντας κομμάτια δολερίτη (πολύ σκληρό πέτρωμα που περιέχει βασάλτη ) και τρίβοντας το πάνω στον κόκκινο γρανίτη !!! (επίσης πολύ σκληρό πέτρωμα )  σιγά - σιγά τον διαμόρφωναν .

Πολύ ωραίο το παραμύθι για να είναι αληθινό !!!

Κάνω αυτό το σχόλιο γιατί αν παρατηρήσετε προσεκτικά τα ίχνη που έχουν μείνει από την επεξεργασία και έχετε μια σχετική πείρα (( ΕΙΔΙΚΆ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΕ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ )) θα εκπλαγείτε με την τελειότητα της επεξεργασίας .
Εγώ προσπαθώντας να προσομοιώσω  την επεξεργασία με δολερίτη και να δημιουργήσω παρόμοια ίχνη  , σχεδίασα ένα εργαλείο ,ώστε να δω αν μπορεί να γίνει επεξεργασία με ποιο συστηματικό τρόπο και ποιο άνετα , (σκάψιμο με δολερίτη επιφανειακά αλλά και σε βάθος με παλινδρόμηση ) αλλά και πάλι δεν βγαίνει .
Όσο το εργαλείο βυθίζεται τόσο ποιο μικρό θα γίνεται  το άνοιγμα που παρεμπιπτόντως όπως θα δείτε και μόνοι σας από την φωτογραφία που επισυνάπτω αλλά και από πλήθος στον ιστό ,είναι ισόμετρο σε όλη την διαδρομή περιμετρικά και καθιστά δύσκολη την εργασία ακόμα και ενός ανθρώπου μέσα σε αυτό .





Αν αναρωτηθήκατε που θέλω να καταλήξω !!!!!.
Πολύ απλά μερικά πράγματα αν καθίσεις και τα δεις με την λογική του 2012 δεν βγαίνουν .

Για εμένα , και αυτή είναι η άποψη μου και δεν ζητώ από κανέναν να την συμμεριστεί , οι ογκόλιθοι αυτοί ,,, βρέθηκαν έτοιμοι ,,, και έγινε προσπάθεια να αντιγραφούν από τα πολύ παλιά χρόνια ώστε κάθε φαραώ να δείξει την δύναμη του . ( Κάτι ανάλογο γινόταν και συνεχίζεται να γίνεται και σήμερα από αυτούς που έχουν την δυνατότητα ή αλλιώς την ( δύναμη )).
Σταδιακά και με πολύ κόπο , πολύ αργότερα , αυτό μπόρεσε να επιτευχθεί  , έτσι άρχισαν να  αντιγράφουν   και να  κατασκευάζουν  μικρότερους  από τα έτοιμα κομμάτια που έβρισκαν .

Με άλλα λόγια είμαστε ακόμα μακριά ????( ή όχι ) από το ποιοι και γιατί έφτιαξαν αυτούς τους οβελίσκους . 

Να είστε καλά
Χρήστος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: