Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Οικονομική αλλά και ποιοτική διατροφή του μελισσιού μας τον χειμώνα .

Οι μέλισσες ανήκουν στη κατηγορία των ετερόθερμων εντόμων, επηρεάζονται δηλαδή από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Σε θερμοκρασίες κάτω από 10C οι συλλέκτριες κατά κανόνα δεν πετούν ακόμη και εάν υπάρχει πλούσια ανθοφορία , η βασίλισσα παύει να γεννάει αυγά διότι για την επώαση τους αλλά και για την ανάπτυξη του γόνου απαιτείται θερμοκρασία στο γόνο 35±1οC.
Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί το χειμώνα , εκτός αν αυτός είναι ήπιος και οι μέλισσες παράγοντας ζωική θερμότητα και καλύπτοντας με τα σώματά τους το γόνο,το επιτύχουν.
Την περίοδο της χειμερινής διαβίωσης, οι μέλισσες προκειμένου να διατηρήσουν την θερμοκρασία του σώματός τους στα απαραίτητα για την επιβίωσή τους επίπεδα, και για την προστασία της βασίλισσας τους ,μαζεύονται όλες μαζί και σχηματίζουν την μελισσόσφαιρα.
Αυτή μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο χαλαρή ανάλογα με το πόσο χαμηλή είναι η θερμοκρασία.
Για να επιτευχτεί κάτι τέτοιο χρειάζονται ικανό πληθυσμό αλλά και επάρκεια τροφής την οποία θα χρησιμοποιήσουν για την θερμική ενέργεια που θα παράγουν .
Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει μέσα στην κυψέλη να υπάρχουν οι τροφές τους μέλι και γύρη .
Όταν όμως εμείς αυτές τις τροφές τις παίρνουμε , θα πρέπει να τις αντικαθιστούμε με υποκατάστατες αντίστοιχης όμως ποιότητας . Μ΄άλλα λόγια θα πρέπει να έχουμε και τον σκύλο (εμάς ) χορτάτο και την πίτα (μελίσσι ) ολόκληρη .
Για τον λόγο αυτόν πρέπει να τροφοδοτήσουμε το μελίσσι μας με φτιαχτή τροφή που παρόλο δεν είναι όπως το μέλι, είναι αντίστοιχα ικανή ώστε να διατηρήσει το μελίσσι και την βασίλισσα του δυνατό ,υγιή και έτοιμο να ανταπεξέλθει του χειμώνα .
Στο μελισσοκομικό εμπόριο κυκλοφορούν πολλών ειδών μελισσοκομικές τροφές και σκευάσματα για τα διαστήματα που οι μέλισσες δεν μπορούν να βγουν από την κυψέλη τους .
 Η επιλογή είναι δύσκολη γιατί εμπεριέχει και τον παράγοντα οικονομία .
Ο μελισσοκόμος βρίσκεται πολλές φορές αντιμέτωπος με αυτήν ,καθώς πρέπει να ταΐσει τα μελίσσια του με οικονομικό τρόπο αλλά όχι εις βάρος του μελισσιού και εν κατά κλειδί του ζωικού κεφαλαίου του .
Μια πολύ καλή και οικονομική μελισσοτροφή , δοκιμασμένη από πολλούς μελισσοκόμους με πολύ καλά σχόλια είναι η τροφή που είναι πρώτα από όλα Ελληνική και εμπεριέχει διαφορετικές βιταμίνες όπως :ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α , D3 , Ε , Β1 , Β2 , Β6 , Β12 , C , Κ3 Νικοτινικό Οξύ και Ασβέστιο-D-παντοθενικό  τις οποίες και χρειάζεται το μελίσσι μας για την διαχείμαση του .
Ο λόγος γίνεται για την Νέα μελισσοκομική τροφή ΜΕΛΟΖΥΜ extra της Αρκαδικής μελισσοκομίας , η οποία μου έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις .


 Να είστε καλά
 Χρήστος Μαραγκός

2 σχόλια:

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Χρήστο καλημέρα.
Αυτήν έχω επιλέξει και εγώ αρκετό καιρό και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.
Άσε που στην Καλαμάτα που την αγοράζω την παίρνω σε προσφορά 1 €

γιαννιτσα είπε...

φιλε μου διαβασα κατι για καυσιμο απο νερο. μπορεις να μου πεις 5-8 πραγματα σχετικα???