Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Χειμώνας Ξεχειμώνιασμα .

Μια δύσκολη εποχή για όλους ,,μα ποιο πολύ για τις μέλισσες  η όπως λέμε οι μελισσοκόμοι  δύσκολη εποχή για τα κορίτσια μας  .
Ο εναπομένων πληθυσμός της εξαιρετικής αυτής κοινωνίας , για να επιβιώσει  και να περάσει τις δύσκολες ημέρες αλλά και τις παγωμένες  νύχτες του χειμώνα , όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέσει κάτω από 15Ο C   σχηματίζει μια μπάλα – σφαίρα η οποία ονομάζεται  μελισσόσφαιρα .
 Συγκεκριμένα  οι μέλισσες  συνωστίζονται γύρω από την μάνα βασίλισσα και με την συνεχή  εναλλαγή τους από μέσα προς τα έξω την επαφή τους μεταξύ τους και την τριβή των μυών τους  μεταξύ τους  διατηρούν ικανοποιητική θερμοκρασία  στο εσωτερικό της μελισσόσφαιρας ώστε να  αποτραπεί το πάγωμα της μάνας βασίλισσας .
 Όμως αν ο χώρος τους  ( κυψέλη ) είναι εκτεθειμένος σε δυσμενείς συνθήκες  (ρεύμα αέρος , υγρασία , παγωνιά , έλλειψη τροφής  ) ο πληθυσμός είναι καταδικασμένος να αφανιστεί .
Για τον λόγο αυτόν ο μελισσοκόμος που αγαπά το βιός του (τα ζωντανά του στην προκειμένη περίπτωση ) πρέπει να δημιουργήσει προϋποθέσεις τέτοιες ώστε το -τα μελίσσια του να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν του χειμώνα –παγωνιάς όσο το δυνατόν με τις λιγότερες απώλειες και η βασίλισσα να είναι υγιής  και ικανή για την ερχόμενη άνοιξη  .
Ένας τρόπος προφύλαξης είναι το ύφασμα (μελισσόπανο )που τοποθετείται πάνω από τα πλαίσια και πάνω από την μελισσόσφαιρα ώστε να εμποδίζει  τον παγωμένο αέρα να εισέρχεται  μεταξύ των πλαισίων   και να παγώνει την  μελισσόσφαιρα .
Όμως τοποθετώντας ένα οποιοδήποτε πανί μπορεί να προστατευτεί μεν από τον παγωμένο αέρα  το μελίσσι μας , αλλά να δημιουργηθούν συνθήκες  υψηλής υγρασίας και να αναπτυχτούν μέσω αυτής ασθένειες οι οποίες εν κατακλείδι να επιβαρύνουν περισσότερο από το κρύο την υγεία του μελισσιού μας .

Η λύση είναι η αποτροπή του παγωμένου αέρα ,η φυσιολογική & ελεγχόμενη αναπνοή του χώρου των πλαισίων και η αποτροπή υγρασίας .
Όλα τα παραπάνω τα εξασφαλίζει  ένα ειδικό πανί με αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το οποίο και δοκιμάστηκε από φίλο μελισσοκόμο .

Οι δοκιμές έγιναν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες (χιόνια αρχές 2017) σε συγκεκριμένο σημείο σε μερικά μελίσσια έναντι του απλού πανιού (μελισσόπανο) που ήδη χρησιμοποιούνταν  και ήταν επιτυχείς 100%.

Παραθέτω τα χαρακτηριστικά του εν λόγω πανιού το οποίο από εμένα προσωπικά θεωρείται σωτήριο για τα μελίσσια μας .

Χρήστος

Μαραγκός 


Δεν υπάρχουν σχόλια: