Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Κατασκευάζοντας ένα Τζάκι



Η ανάδειξη της λεπτομερούς εργασίας ενός φίλου μου  είναι η αιτία  της σημερινής μου ανάρτησης .
Αναφορά λοιπόν στον φίλο μου Παναγιώτη Γαλάτη και την εργασία του  που όπως θα δείτε είναι η κατασκευή τζακιών .
Όλα άρχισαν πάνω σε μια συζήτηση μαζί του ,για τοποθέτηση σόμπας στο εξοχικό σπίτι των γονιών μου ,ένεκα του ότι δεν υπήρχε θέρμανση (πέραν ενός κλιματιστικού)και έτσι δεν μπορουσαν να το επισκέπτονται  άνετα τους χειμερινούς μήνες .
Ρε φίλε γιατί δεν φτιάχνουμε ένα τζάκι μου είπε .
Παναγιώτη μου ,το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο  από μια μεγάλη σόμπα του λέω .
Καλά σοβαρά μιλάς  ,μου λέει .
Θα πάμε μαζί ,θα είσαι ο βοηθός μου (ξέρετε τσιμέντα , χαρμάνια ,λάσπη, τούβλα )και σε πέντε Κυριακές  θα το έχουμε φτιάξει  μου λέει .
Βάζουμε κάτω τα κόστη και βλέπω πως φτάνουν στο ύψος μιας σόμπας που σκόπευα να αγοράσω .
Και έτσι αφού πήγα και αγόρασα τα υλικά ξεκινήσαμε μια Κυριακή πρωί την κατασκευή .
(Εδώ θέλω να τονίσω πως μου έχει φτιάξει και το Τζάκι στο σπίτι μου και έχω δει πολλές δουλειές του  αλλά το να είμαι βοηθός του και να δω την λεπτομέρεια της δουλειάς του ήταν η πρώτη μου φορά .)
Κυριολεκτικά εντυπωσιάστηκα  βλέποντας τον ,να υπολογίζει και το χιλιοστό και να χτίζει κάθε τούβλο  δίδοντας  μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια ,στα αλφαδιάσματα  στα διάκενα στο στοκάρισμα των αρμών .
Όπως θα δείτε δεν τσιγκουνεύτηκε τα  υλικά . Π.Χ τα τούβλα δεν κόπηκαν στην μέση όπως συνηθίζουν  κάποιοι άλλοι (μαστόροι) ώστε να τους έρθει φθηνότερα η κατασκευή και μετά ίσως να πέσει η πλάτη(ο καθρέπτης για άλλους ) .
Η δε πυρόφουσκα μαζί με το κλαπέτο ( εκεί είδα την ιδιαιτερότητα της σωστής κατασκευής  )κτίστηκε και σοβατίσθηκε και εσωτερικά  , πράγμα ασύμφορο και χρονοβόρο για τον τεχνίτη ,καθώς κτίζει το τούβλο όρθιο και ταυτόχρονα το σοβατίζει εσωτερικά ώστε να είναι λεία  από μέσα  μέχρι να την κλείσει !!.
Επειδή έχω πάει μαζί του σε επισκέψεις που τον έχουν καλέσει για άλλα τζάκια που δεν τραβάνε !! και μου έχει δείξει τις πυρόφουσκες ,,,  (στην πλειονότητα δεν υπήρχαν  καθόλου  πυρόφουσκες )  ,,, δεν είναι σοβατισμένες και λείες εσωτερικά .
Τέλος πάντων  επειδή δεν μπορεί να περιγραφεί με τίποτα η όλη λεπτομέρεια της κατασκευής  , σας παραθέτω λίγες φωτογραφίες τονίζοντας για ακόμη μια φορά πως η λεπτομέρεια του μάστορα ,,,,,,,κάνει την διαφορά .
















Να είστε καλά
Χρήστος  

16 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

atiΚαλορίζικο και καλοδούλευτο.Μπράβο ωραία δουλιά.

Δημήτρης είπε...

Συγχαρητήρια στο μάστορα και στον βοηθό.Χρήστο είναι τέλειο το τζάκι.Καλλιτεχνική δουλειά.Εύχομαι να το χαίρεστε πολλά πολλά χρόνια!

explore.bees είπε...

Μάρκο και Δημήτρη σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας.
Πραγματικά έχω ευχαριστηθεί για το αποτέλεσμα της όλης κατασκευής .
Δουλεύει τέλεια .
Να είστε καλά .
Χρήστος

Ανώνυμος είπε...

εχω ενα προβλημα με τζακι χτιστο .μπορει ο Παναγιώτης να μου πει διαστασεις φουσκας ???Το τζακι ειναι βαθος 45,υψος 52 ,πλατος 65..Και το ανοιγμα πανω απο την εστια ποσο ειναι???Σε ευχαριστω ,θα με βοηθουσε πολυ

Αιθάλεια είπε...

Αυτόν το μάστορα πως μπορω να τον βρώ;

explore.bees είπε...

Αιθαλεια το τηλέφωνο του είναι
6974324646

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε Χρηστο,χαιρομαι πραγματικα με το αρθρο που εχεις αναρτησει και τις φωτογραφιες.Απ οτι βλεπω εχετε κανει πολλη καλη δουλεια και ο ανθρωπος ειναι γνωστης.Εχω ενα προβλημα με το δικο μου τζακι και ισως μπορουσες να με βοηθησεις αφου καποιες γνωσεις θελοντας και μη τις απεκτησες.θα με βοηθουσε πολυ αν μου ελεγες τις διαστασεις του τζακιου,βαθος,υψος πλατος διοτι μου φαινετε οτι το προβλημα ειναι τεχνικο με αποτελεσμα να μην λειτουργει σωστα.Περιμενω την απαντηση σου,και παλη ευχαριστω.

explore.bees είπε...

Αγαπητέ φίλε ανωνυμε''η ερώτηση που μου κανεις είναι δύσκολο να απαντηθεί επειδή οι διαστάσεις ποικίλουν απο τζάκι σε τζάκι .Επειδη απο τα γραφομενα σου αντιλαμβανομαι οτι το κυριότερο πρόβλημα στο τζάκι σου είναι το κάπνισμα , πήγαινε στην έβδομη και ογδοη φωτογραφία και πρόσεξε την καμπυλότητα στο χτισημο των τουβλων στην πλάτη του τζακιού (μετα την τεταρτη σειρα τουβλων μετρωντας απο κατω είναι σαν τις καμπύλες της γυναίκας ).Εκεί λοιπον ο αέρας που διαστέλλεται λογω της θερμανσης του, βρισκει την απλα του .Μετα ακολουθωντας τον φυσικο νομο της ανοδου των θερμων αεριων κατευθυνεται προς το ταμπερ (ένατη φωτογραφία ) .Μετα απο αυτον τον περιορισμό του ταμπερ ο καπνος βρίσκει ξανά την απλα της πυροφουσκας που σταδιακά τον περιοριζει μέχρι την τελική αποβολή του. Εν κατακλειδι το 90% της επιτυχιας του τζακιου βρισκεται στην πλατη , ταμπερ και πυροφουσκα .Αν στο δικο σου αυτα απουσιαζουν γκρεμισετο και ξαναφτιαχτο .
Να εισαι καλα
Χρηστος
Υ.Γ Πιστευω οτι βοηθησα .

jimvakis είπε...

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσφορά της γνώσης και εμπειρίας σου!Να σε ρωτήσω, το σενάζι που φτιάχνεις στην ένατη φωτογραφία από τι αποτελείται(πυροτσιμέντο, κτλ); Είναι οπλισμένο (σχάρα);

explore.bees είπε...

Το σεναζ είναι απο οπλισμένο σκυρόδεμα (απλό τσιμέντο) και δεν έχει παρατηρηθεί έως σήμερα κανένα πρόβλημα. Όμως τα σημεία που διέρχεται η έρχεται σε επαφη η φλογα,έχει γίνει επί χρησμός ( σοβατισμα ) με πυρίμαχο πυραντοχο κονίαμα .
Να είσαι καλά Χρήστος



Ανώνυμος είπε...

καλησπερα φιλε πολυ καλη δουλεια.μηπως μπορουμε να εχουμε πιο πολες λεπτομεριες για την φοτογραφια 9?? ευχαριστω πολυ

explore.bees είπε...

Καλησπέρα "ανώνυμε " εκεί εδράζεται το τάμπερ .

jimvakis είπε...

Γεια και πάλι...η άνω πλάκα μπετόν, δεν έχει χαντρωθεί στον τοίχο; Το ρωτάω γιατί βλέπω ένα κομμάτι υαλοβάμβακα ανάμεσα, ευχαριστώ.

explore.bees είπε...

Αν εννοείς τα ανοικτό καφέ κομμάτια που φαίνονται ανάμεσα στο τοίχο και στην πλάκα με το άνοιγμα ,,,αυτά είναι υποκατάστατο αμιάντου ενός πόντου για περιορισμό της θερμότητας προς τον τοίχο .Το τζάκι ακουμπά μεν στον τοίχο αλλά δεν δένει με αυτόν .Περιβάλλεται από υποκατάστατο αμιάντου από κάτω έως επάνω .

Unknown είπε...

καλησπερα.πολυ χρησιμο αρθρο...ο φιλος σας συνεχιζει ακομα?αν ναι ενδιαφερομαι να του μιλησω

explore.bees είπε...

Καλησπέρα σας https://www.blogger.com/profile/02230565377954644609 . Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο τηλ.6974324646 και να τον ρωτήσετε .