Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Φορητός συμπιεστής (κομπρεσέρ) πίεσης ή υποπίεσης αέρος .

Καλημέρα φίλοι μου .

 Η αφορμή για την συγκεκριμένη μου ανάρτηση  δόθηκε μετά την πρόσφατη συνάντηση μου με τον μελισσόφιλο και επίσης μελισσομπλοκά Νικηφόρο (Lesvos Honey)  στην όμορφη Μυτιλήνη κατά την οποία αναπτύχτηκαν θέματα γενικού περιεχομένου  αλλά και μελισσοκομίας .

Έτσι όταν μπήκε στην συζήτηση το θέμα επισκευές και  κατασκευές  σε κυψέλες – τελάρα , κάτι που αφορά λίγο πολύ όλους μας , του ανέδειξα   ότι εκτός από το κομπρεσέρ που χρειαζόμαστε για το καρφωτικό αέρος (όσοι έχουμε) αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το καρφωτικό σε άλλο χώρο εκτός της αποθήκης μας ένεκα δύσχρηστου μεγέθους αεριοφυλακίου (καζάνι) ,   χρησιμοποιώ μια ιδιοκατασκευή ( κομπρεσεράκι αέρος) η οποία εκτός ότι είναι αθόρυβη !! , είναι και εύκολα μεταφερόμενη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εφαρμογές Π.χ βαφή με αερογράφο, κάρφωμα σανίδων  ραμποτέ στο εξοχικό , μπάρμπεκιου , ξύλινο φράκτη κ.τ.λ.π .

Την εν λόγω ιδιοκατασκευή την έχω φτιάξει αρκετές φορές , καθώς άρεσε !!  στους φίλους μου και ήθελαν σχεδόν όλοι από μία .

Ας μην το μακραίνω όμως και ας ξεκινήσω με τα υλικά που χρειαζόμαστε .

Όλοι μας έχουμε δει κάπου ένα πεταμένο ψυγείο ( σπιτιού) μικρό ή μεγάλο ή κάποιον ψύκτη .Τις περισσότερες φορές αν όχι όλες , αυτά τα πετάμε γιατί έχει τρυπήσει η κατάψυξη ( από δικό μας λάθος ) ή έχει χαλάσει το θερμικό ή το βαρεθήκαμε .

Από ένα τέτοιο ψυγείο χρειαζόμαστε το κομπρεσέρ του .

Με το ψυγείο σε όρθια στάση (το κομπρεσέρ του  να πατά στις βάσεις του  , κόβουμε  προσεκτικά  ( να μην κλείσουν ) τους χάλκινους συνήθως σωλήνες που είναι ενωμένοι στην σερπαντίνα  πίσω από το ψυγείο .
Αν έχουμε κάποιες γνώσεις ηλεκτρολογίας  ενώνουμε τα καλώδια κατευθείαν στο κομπρεσέρ χωρίς το θερμικό (ή το πάμε να μας το συνδέσει ένας  ηλεκτρολόγος) ώστε να εκκινήσει  το κομπρεσέρ  για να δούμε α) αν το κομπρεσέρ δουλεύει β) ποια είναι η είσοδος  και ποια η έξοδος του αέρα .
Αν δουλεύει το κομπρεσέρ σωστά ,θα πρέπει να βγάζει αέρα (φυσήξει) η μία σωλήνα  και να ρουφήξει αέρα η άλλη .

Χρειαζόμαστε επίσης έναν πρεσσοστάτη αέρος (τον βρίσκουμε στα βιομηχανικά είδη και εργαλεία με κόστος μεταξύ 10-15 ευρώ) που τον συνδέουμε μεταξύ του σωλήνα αέρος του κομπρεσέρ και του μικρού δοχείου ( αεριοφυλακίου ) που επίσης θα κατασκευάσουμε από απλά υλικά και μια αντεπίστροφη βαλβίδα ώστε ο αέρας που εισέρχεται στο αεροφυλλάκιο να μήν μπορεί να επιστρέψει πίσω   .

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα δείτε ότι σαν αεριοφυλάκιο υψηλής πίεσης έχω χρησιμοποιήσει  σωλήνα νερού γαλβανιζέ  1”1/2 με τάπα  βιδωτή στην μία πλευρά του και κολλητή στην άλλη  .( μπορεί εύκολα να σας την φτιάξει ένας υδραυλικός )
Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο από ένα  ή δυο λίτρα χώρο σε αεριοφυλάκιο  γιατί  δεν θα πετυχαίνουμε την πίεση που θέλουμε για το καρφωτικό ή τον αερογράφο.

Αν θέλουμε να ξέρουμε και τι πίεση αέρος έχει δημιουργηθεί  μέσα στο αεριοφυλάκιο  ώστε να μπορούμε να την αυξήσουμε ή να την μειώσουμε από τον πρεσσοστάτη συνδέουμε σε μία έξοδο του πρεσσοστατη (συνήθως έχει τρεις με σπείρωμα ) και ένα μανόμετρο πιέσεως (το βρίσκουμε στα βιομηχανικά είδη).
Τέλος  για θέμα ασφάλειας  , στην μια έξοδο του πρεσσοστάτη μπορούμε να τοποθετήσουμε και μιά βαλβίδα ανακούφισης 10 bar .


Όλη αυτή την κατασκευή μπορούμε να την κρύψουμε μέσα σε ένα όμορφο μεταλλικό ή ξύλινο κουτί   χρησιμοποιώντας και ένα φίλτρο βενζίνης  στην εισαγωγή του αέρα και μια υδατοπαγίδα αν θέλουμε στην εξαγωγή .

Στον πατέρα μου επειδή ήθελε να ελέγχει τον αέρα στα λάστιχα του αυτοκινήτου του ,  δεν χρησιμοποίησα καθόλου αεριοφυλάκιο παρά μόνο πρεσσοστάτη  και μανόμετρο  έτσι η πίεση του ελαστικού ήταν και η ένδειξη στο μανόμετρο .
Στον κουνιάδο μου,  που είναι ζαχαροπλάστης , χρησιμοποίησα για αεριοφυλάκιο  έναν άδειο αλουμινένιο πυροσβεστήρα  διοξειδίου  (με αναγραφόμενη αντοχή στην πίεση ) πρεσσοστάτη , βαλβίδα εκτόνωσης (υδραυλικά είδη ) 2 bar (δεν χρειαζόταν περισσότερο) και με φίλτρα και υδατοπαγίδες πρίν και μετά , κλεισμένο μέσα σε ένα ωραίο νίκελ κουτί ,ώστε να το χρησιμοποιεί με αερογράφο στην ζαχαροπλαστική .
Σε αυτόν  που χρησιμοποιώ εγώ ( φωτο) εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια έχω βάλει και μια βάνα στο κάτω μέρος του αεροφυλακίου ώστε να αδειάζω τα νερά που δημιουργούνται κατά καιρούς
Τέσσερα ροδάκια στο κάτω μέρος της κατασκευής βοηθούν ποιο εύκολα την μετακίνηση του .

Πάνω στην ανάπτυξη των ιδιοτήτων και του τρόπου κατασκευής αυτής της ιδιοκατασκευής ο Νικηφόρος είχε και μια επιπλέον ιδέα που αξίζει να αναφέρω . Αυτήν της δημιουργίας υποπίεσης ώστε να μπορούμε να κάνουμε π.χ την άντληση βασιλικού πολτού και όχι μόνο .

Εκεί θα χρησιμοποιήσουμε την άλλη σωλήνα ,αυτήν της αναρρόφησης αέρα .

Τέλος αφήνω την δική σας φαντασία σε οποιαδήποτε άλλες εφαρμογές , τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αλληλοβοηθήσει όλους μας με την άλληλοδιακίνηση ιδεών και είμαι στην διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία σας .


Υ.Γ  ευχαριστώ θερμά τον Νικηφόρο (Lesvos Honey) για την εγκάρδια συνάντηση που μου επιφύλαξε
Να είστε όλοι καλά
Χρήστος  Μαραγκός


14 σχόλια:

Φώτης Λαουτάρης είπε...

Χρήστο η πατέντα σου είναι θησαυρός.
Μπορεί να λύσει ένα σωρό προβλήματα.
Εγώ έχω στο μαγαζί μου μεγάλο κομπρεσέρ και στο χωριό ένα μικρό αλλά αυτό με μία μικρή τροποποίηση μπορεί να το παίρνω και στα μελίσσια για μικροδουλειές.
Να είσαι καλά.

explore.bees είπε...

Φώτη καλησπέρα .

Είναι όντως πολύ βολικό μηχάνημα και όταν δουλεύει είναι αθόρυβο .
Μόλις φτάσει την πίεση που το έχεις ρυθμίσει στάματα (πρεσσοστάτης).
Θόρυβος όσο κάνει το ψυγείο του σπιτιού σου όταν δουλεύει.
Αν το φτιάξεις μην βάλεις μεγάλη μπουκάλα εκτός αν χρησιμοποιήσεις κομπρεσέρ από επαγγελματικό καταψύκτη .
Στους επαγγελματικούς καταψύκτες τα μοτέρ είναι 2hp και έχουν μαζί τους και αεροφυλάκιο αλλά είναι πολύ βαρύτερα .
Είναι ισοδύναμης απόδοσης με τα μεγάλα κομπρεσέρ που έχουμε στην δουλειά μας .
Το μικρούλι αν ήταν και 12 volt θα ήταν ιδανικό καθώς θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις και στο βουνό .
Αν το χρησιμοποιήσεις με ινβέρτερ ( μετατροπέα 12 volt σε 220 volt ) χρειάζεσαι τουλάχιστον 1500 watt καθώς στην εκκίνηση του ( demaraz ) με μικρότερο ινβερτερ θα σου ρίχνει την ασφάλεια του .
Το καλοκαίρι που πέρασε έφτιαξα μια σκεπή περίπου 100 τετραγωνικά στο εξοχικό του πατέρα μου (εκεί δεν έχει ρεύμα αλλά ινβερτερ 1500 watt ) με χοντρό ραμποτέ και κυριολεκτικά μου έλυσε τα χέρια .
Περιμένω να μάθω ποια άλλη εφαρμογή προτείνεις .
Να είσαι καλά
Χρήστος

markos aliprantis είπε...

Χρήστο το δουλεύω εδώ και χρόνια σαν αντλιάκι Β.Π μαλιστα το δούλευα και σαν αντλία κενού σε κυκλώματα ψύξης για αφαίρεση του αέρα και της υγρασίας.Το είχα αναρτήσει το 2008,και αν πάς στο parosbees στις κατασκευές θα το δείς σαν αντλία Β.Π

explore.bees είπε...

Καλημέρα Μάρκο από την όμορφη Πάρο.
Μάρκο πολύ απλή και αξιόπιστη λύση .
Σκέψου ότι αυτά τα μοτεράκια δουλεύουν για χρόνια χωρίς προβλήματα .
Βέβαια θα μου πεις δουλεύουν σε κλειστό κύκλωμα χωρίς υγρασία .
Όμως και σε ανοικτό αν μια φορά στα 5 χρόνια αλλάζεις το λαδάκι τους όλα είναι Ο.Κ
Εγώ όπως έγραψα και στον Φώτη είμαι κατευχαριστημένος με την δουλειά που προσφέρει παράλληλα με το καρφωτικό .
Και δεν χρειάζεται να ρυθμίσω το καρφωτικό παρά κόβω ή ανεβάζω πίεση από τον πρεσσοστάτη για μαλακά ή σκληρά ξύλα .

Να είσαι καλά
Χρήστος

Ανώνυμος είπε...

τι γινετε με το λαδι που εχει μεσα το κομπρεσερ του φυγειου? εαν φυγει ολο το λαδι κολλαει το εργαλιο?

explore.bees είπε...

Φίλε ανώνυμε .
Υπάρχει κάποια μηχανή που εχει εξαρτήματα που δημιουργουν τριβές και μπορει να δουλευει ισαει χωρίς λύπανση ??

Ανώνυμος είπε...

οχι αλλα εαν περασει το λαδι στον αερογραφο θα γινει ζημια.αυτος ο αυτοσχεδιος εαποσυμπιεστης φτυνει λαδια απο τη εξοδο? πως μπορω να τα σταματισω χωρις ομως να μεινει απο λαδια η μηχανη?

explore.bees είπε...

Τοποθετείς φίλτρα περιστροφικά τα οποία κατακρατουν σωματίδια νερό και λάδια και αν θέλεις να είσαι και ποιο σίγουρος βάζεις και έχτρα φίλτρο διηθητικού χάρτου λίγο πριν τον αερογράφο .
Αλλά κοίτα μήπως έχεις συνδέσει λάθος κάποιο σωλήνα γιατί κανονικά δεν πρέπει να φτύνει λάδια αλλά που και που λίγο νερό από τον υγροποιημένο αέρα .
Το λάδι βρίσκετε χαμηλά στο μοτέρ και κανονικά δεν έρχεται σε επαφή με το συμπιεσμένο αέριο .
Να είσαι καλά

Ανώνυμος είπε...

απο το μοτερ φτυνει τα λαδια μεσα στο θαλαμο(πυροσβεστηρα) δεν θα τελειωσουν καποια στιγμη τα λαδια? να εισαι καλα.

Giorgos Pats. είπε...

Χρηστο Καλημέρα.Κατασκευασα τον Αεροσυμπιεστή όπως περιγράφεις αλλα έχω ενα πρόβλημα. Όταν ξεκινά το μηχάνημα δεν κλίνει η βαλβίδα του πρεσοστάτη, ίσως ωα είναι αρκετα δυνατό το ελατήριο ,με αποτέλεσμα να μην μπορώ να μαζέψω τον αέρα.Όπως μου είπαν στο κατάστημα που τον αγόρασα ο αέρας που παράγει το μοτέρ δεν είναι αρκετός στην αρχή για να κλίσει την βαλβίδα .Μιλώ για την βαλβίδα που έχει ο πρεσοστάτης στον οποίο έρχεται με πλαστικό σωληνάκι ο αέρας απο την βαλβίδα αντεπιστροφης. Είναι η βαλβίδα που ανακουφίζει την πίεση του μοτέρ όταν γίνεται η διακοπή για να μπορεί να ξεκινήσει και πάλι. Δεν ξέρω άν έγινα κατανοητός , άν ναί θα ήθελα να με καθοηγήσεις να το ολοκληρλωσω, Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

explore.bees είπε...

Φίλε Γιώργο ..
Για να σε βοηθήσω έφτιαξα ένα επιπλέον σχέδιο που δείχνει πιστεύω με λεπτομέρεια αυτό που ίσως δεν πρόσεξες στις φωτογραφίες .
Η παραγόμενη πίεση πηγαίνει στο πολλαπλό που βρίσκεται κάτω από τον πρεσσοστάτη και από εκεί διανέμεται σε ταχυσύνδεσμο σε αεροφυλάκιο και σε μανόμετρο .
Δεν έχω συνδέσει ΚΑΝΕΝΑ άλλο μικρό σωληνάκι .
Την πίεση που θέλω την ρυθμίζω από την βίδα που βρίσκεται εσωτερικά του πρεσσοστάτη .
Μελέτησε το σχέδιο και θα με καταλάβεις .
Και κάτι τελευταίο .
Το έχω γράψει αλλά το επαναλαμβάνω .
Το αεροφυλάκιο να μην έχει περισσότερο από τρία λίτρα χώρο ,εκτός αν το μοτέρ είναι από μεγάλο επαγγελματικό ψυγείο .
Να είσαι καλά .
Χρήστος

Giorgos Pats. είπε...

Xρηστο εδω πρέπει να σε ευχαριστίσω για την βοήθειά σου . Τελικά η επιχείρηση αεροσυμπιεστης ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Χρησιμοποίησα ενα αρκετά ενισχυμένο μοτέρ ψυγείου και δύο αεροθαλάμους απο τετράγωνο κυλοδοκό τους οποίους έκλεισα με ηλεκτροκόληση περίπου συνολικά κάτι παραπάνω απο τρία λιτρα. Εγιναν οι ενώσεις με σωληνάκια χαλκού αντίστοιχα όργανα και τέλος η δοκιμή έγινε στα 400 PSI .Τώρα το ρύθμισα στα 220 PSI και το χρησιμοποίησα σήμερα με επιτυχία κατασκευάζοντας δέκα κυψέλες. Και πάλι σε ευχαριστώ για την βοήθειά σου.

Πετροφφ είπε...

Καλησπέρα.Συγχαρητήρια για την καλή κατασκευή !Εγώ θέλω να σάς ρωτήσω -αεροφυλακιο από 200 λίτρα πιεστικό γίνεται?Αυτά έχουν μέχρι 10 bar πίεση?Ευχάριστο πολύ.
Π.Πετροφφ

explore.bees είπε...

Καλησπέρα Πετροφ .Η κατασκευή έχει δημιουργηθεί ώστε να εχω μια σταθερή πίεση για ένα εργαλείο καρφωτικό αέρος και ενα ελαφρύ και αθόρυβο κομπρεσέρ που να μεταφέρεται εύκολα .Η μπουκάλα όπως είδες είναι πολύ μικρή και άλλες που εχω φτιάξει είναι ακομα μικρότερες γιατι το καρφωτικό δεν χρειάζεται ποσότητα αλλα πίεση . Τα 200 λίτρα που λες εσυ για να τα γεμίσει το μικρο αυτο κομπρεσερακι θα δουλεύει ώρες και η πίεση θα χάνεται αμέσως . Δεν στο συνιστώ .
Να εισαι καλά .